Veilig werken, ook in de zon

Neem voldoende maatregelen bij (extreme) hitte

We hebben er dit jaar lang op moeten wachten, maar eindelijk is de zon weer regelmatig van de partij. Rouwig zijn we er niet om, want buiten werken op warme en zonnige dagen is zoveel leuker dan kou lijden in weer en wind. Jammer genoeg brengt het zonnetje ook risico’s met zich mee. Daarom is het tijdens de zomermaanden belangrijk om op je werf de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en je medewerkers goed te informeren.

De zon heeft op de meeste mensen een positief effect. Zonnestralen geven ons lichaam energie en vitamine D en ze geven een boost aan ons humeur. Alles gaat precies wat makkelijker wanneer de zon schijnt. Buiten werken in het zonnetje is dan ook heel fijn. Maar een hele dag onbeschermd werken in de zon, is van het goede te veel. Tijdens de heetste zomermaanden is het daarom goed om zeer bewust met de zon en de hitte om te gaan. Want voor je het weet, kan het goed mis gaan.

De drie grootste gezondheidsrisico’s bij onbeschermde blootstelling aan de zon zijn:

Uitdroging

Dit fenomeen ontstaat door te weinig te drinken. De eerste symptomen zijn duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging komt vaak voor bij bouwvakkers, maar helaas worden de symptomen niet altijd herkend. Bij warm weer drinken bouwvakkers misschien meer dan normaal, maar meestal niet genoeg om hun vochtverlies te compenseren.

Zonneslag en in extreme gevallen hitteslag

Een zonneslag herken je aan een rode huid, in combinatie met duizeligheid en braakneigingen. Als de lichaamstemperatuur te hoog oploopt (tot meer dan 40°C), kan dat leiden tot een levensbedreigende hitteslag. Het risico is het grootst tijdens de eerste zeer warme dagen van het jaar, wanneer ons lichaam zich nog niet aan de warmte heeft kunnen aanpassen.

Huidkanker

De huid onbeschermd blootstellen aan de uv-straling van de zon, kan op termijn leiden tot huidkanker. Iemand met een bleek huidtype, zoals de meerderheid van de Belgische bevolking, mag tijdens de zomermaanden hooguit 10 minuten onbeschermd in de zon blijven.

Niet alleen de gezondheid van je medewerkers loopt gevaar bij warm weer, er zijn ook nog andere veiligheidsrisico’s:

  • Door de warmte neemt de concentratie af, waardoor de kans op ongevallen stijgt.
  • Hevig transpireren kan de handen vochtig en glad maken en soms zelfs de zichtbaarheid belemmeren.
  • Bij zeer zonnig weer let je best op voor verblinding, zeker bij het besturen of bedienen van zware werktuigen.
  • Niet alleen de zon, maar ook opwaaiend stof kan de zichtbaarheid belemmeren.
  • Oppervlakten of materialen warmen op in de zon, wat brandwonden kan veroorzaken.
  • Wees ook voorzichtig bij het gebruik en de opslag van bepaalde producten, zoals gasflessen en vluchtige stoffen, om brandgevaar of intoxicatie te voorkomen.

Hoe bescherm je jouw werknemers zodat ze veilig werken in de zon en de hitte?

1. Stel persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar

      • Laat je mensen niet werken in ontbloot bovenlijf, maar zorg voor luchtige UV-beschermingskledij en voor hoofdbedekking.
      • Voorzie een zonnebril, aangepast aan de werkzaamheden die ze uitvoeren.
      • Stimuleer het regelmatig (minstens om de twee uur) smeren van zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor (voor het eigen huidtype). Stel zonnebrandcrème ter beschikking.

2. Vermijd de gevaarlijke uren

      • De gevaarlijkste uren om buiten te werken zijn tussen 12 en 16 u., probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. Pas indien mogelijk het werkschema aan.
      • Moeten ze toch buiten aan de slag, zorg voor voldoende schaduw.
      • Voorzie regelmatig een pauze in de schaduw. Zorg ervoor dat je medewerkers tijdens de middagpauze niet in de volle zon zitten.

3. Zorg voor voldoende drank

      • Hydrateren is de beste remedie tegen uitdroging en vermindert het risico op flauwtes.
      • Zorg voor aangepaste (gekoelde) dranken à volonté.
      • Motiveer de buitenwerkers om minstens twee tot vier liter per dag te drinken.
      • Alcoholische dranken zijn bij hoge temperaturen zeker taboe.

4. Hou de weersvoorspellingen goed in de gaten

      • Bekijk voor elke werflocatie de lokale weersvoorspelling
      • Om de risico’s in te schatten moet je rekening houden met de actuele temperatuur, de hitte-index, de luchtvochtigheid en de zonkracht.
      • Neem extra maatregelen bij extreme hitte, leg indien nodig het werk tijdelijk stil.

Denk bovenal aan het welzijn van je medewerkers

Naast al deze tips, hou je uiteraard rekening met de geldende arbeidswetgeving en met de richtlijnen die opgenomen zijn in de eigen CAO. Meer info vind je op de website van de Federale Overheid en in de Codex over Welzijn op het Werk.

Daarnaast is het altijd een goed idee om je gezond verstand te gebruiken. Zoek bij hoge temperaturen niet de grenzen op van de productiviteit, maar denk aan het welzijn en de gezondheid van je medewerkers.

En gaat het ondanks al deze tips toch mis en geraakt een buitenwerker toch oververhit, haal hem of haar dan zo snel mogelijk uit de zon. Zorg voor water, frisse lucht en leg de medewerker op de grond met de benen in de lucht. Blijft hij of zij een verwarde indruk geven, overgeven of verliest de buitenwerker het bewustzijn, aarzel dan niet om 112 te bellen.

Ben jij al klaar voor de zomer?

Wil je absoluut zeker zijn dat je alle mogelijke voorzorgsmaatregelen neemt of heb je een specifieke vraag? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze veiligheidscoördinatoren kijken met plezier na of jouw werf klaar is voor een (hopelijk) hete zomer.

Scroll naar boven