Werken op hoogte is risicovol met mogelijk ernstige letsels bij een val van personen of voorwerpen. Om veilig te kunnen werken op hoogte, dien je steeds doordacht en aan de hand van een specifieke risicoanalyse te kiezen voor een geschikt arbeidsmiddel, zoals bijvoorbeeld een hoogtewerker, rolsteiger, schaarlift, …
In vele situaties wordt er bewust gekozen een correct gedimensioneerde en veilige stelling te bouwen. Het is bij deze keuze en gebruik van een stelling dan ook belangrijk om te weten dat iedere partij die betrokken is bij de activiteit – de bouwheer, de werkgever, de werknemer, de stellingbouwer en de controleur van de stelling (ook wel “bevoegd persoon” genoemd) – specifieke verantwoordelijkheden opneemt. Het niet in acht nemen van zo’n verantwoordelijkheid kan zware gevolgen hebben voor de overtreder in kwestie: het stilleggen van de werf, het ontvangen van een stevige boete en zelfs gevangenisstraffen zijn mogelijk.
Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Maar bij werken op hoogte kan zelfs een kleine misstap of een plotse val van een object catastrofale gevolgen hebben. Daarom stelt de codex welzijn op het werk (boek IV – Titel 5) in het specifieke hoofdstuk over tijdelijke werkzaamheden op hoogte dat je als werkgever de nodige materiële en organisatorische maatregelen moet treffen opdat veilige en geschikte arbeidsmiddelen voor tijdelijke werken op hoogte ter beschikking worden gesteld aan werknemers.
Wist-je-dat we in een eerdere veilige vrijdagtip al eens advies gaven om niet zomaar snel te kiezen voor een ladder of trapladder? Lees hier alles over die uitzonderingen en hoe je veilig een ladder gebruikt.
Kies voor de juiste oplossing
Op basis van een risicoanalyse moet de werkgever beslissen welk arbeidsmiddel wordt gekozen:
- De medewerkers moeten de werkzaamheden onder passende ergonomische omstandigheden kunnen uitvoeren vanop een werkvloer die de veiligheid waarborgt.
- De afmetingen, eigenschappen en kenmerken van het arbeidsmiddel moeten aangepast zijn aan de locatie en eventuele belasting.
- Bij de keuze dient het principe van de preventiehiërarchie altijd te worden toegepast. Een stelling die correct is opgesteld biedt een collectieve bescherming tegen vallen, door de aanwezigheid van een leuning, tussenleuning en kantplank op wettelijk bepaalde hoogtes.
Vergeet je veiligheidsopleiding niet!
Elke persoon die werken uitvoert vanop een steiger of stelling dient een aangepaste veiligheidsopleiding te volgen. Zo leren ze de risico’s correct inschatten, weten ze welke veiligheidsmaatregelen ze zelf moeten nemen en kunnen ze gepast reageren bij een gevaarlijke situatie of incident. Bijkomende en meer diepgaande opleidingen zijn ook noodzakelijk voor werknemers die optreden als bevoegd persoon, of werknemers die betrokken zijn bij steigerbouw en steigerdemontage.
Steigerfiche
Elke stelling of steiger moet na het opbouwen – en daarna wekelijks of na een aanpassing – door een bevoegde persoon gecontroleerd worden. Deze hiervoor specifiek opgeleide professional waakt over de toepassing van de veiligheidsmaatregelen en de maatregelen ter preventie. Hij of zij gaat ook na of de voorwaarden voor maximale belasting gerespecteerd worden, de steiger nog stabiel opgesteld staat, geen veiligheidselementen ontbreken, …. Na de controle wordt een stellingskaart of steigerfiche als bewijs van vrijgave van de steiger aan iedere toegang bevestigd. Is er geen stellingfiche aangebracht of is deze verlopen? Betreed dan nooit de steiger!
Infofiches Constructiv
Naast de werkgever en de mensen die effectief op hoogte aan het werk gaan, zijn er nog een aantal personen die mee instaan voor de veiligheid van de installatie en die verantwoordelijkheden moeten opnemen: de opdrachtgever/bouwheer, de stelling- of steigerbouwer, de controleur/bevoegde persoon. Wil je exact weten welke deze verantwoordelijkheden zijn, download dan zeker de fiches opgesteld door sectororganisatie Constructiv via hun portaal Building Your Learning.
Relevante fiches die je kunt terugvinden:
- J006: Verantwoordelijkheid werkgever gebruiker
- J007: Verantwoordelijkheid steigerbouwbedrijf
- J008: Verantwoordelijkheid opdrachtgever
- J009: Verantwoordelijkheid opdrachtgever werkgever gebruiker
- J010: Verantwoordelijkheid bevoegd persoon
- J011: Verantwoordelijkheid werknemer
Geen hoog spel
Door oog te hebben voor al deze tips, de juiste oplossingen te kiezen en gepaste preventieve maatregelen te nemen, vermijd je mogelijks al heel wat ongevallen. Die acties in combinatie met het correct informeren en opleiden van alle betrokken personen en het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen (helm, valharnas, …) voor je medewerkers, zorgen ervoor dat op jouw werf geen hoog spel gespeeld wordt.
Wil je meer weten over veilig werken op hoogte of ben je op zoek naar een ervaren professional om de veiligheid op je werf naar een hoger niveau te tillen?
Neem dan vrijblijvend contact op en we helpen je snel verder.