Bij sloop- of ontmantelingswerken komt veel meer kijken dan gewoon het platgooien van een gebouw of verouderde infrastructuurwerken. Sloopwerken zijn de start van een elk duurzaam bouwproject. Vaak heb je hiervoor een sloopopvolgingsplan (SOP) nodig. Zeker in Vlaanderen, waar zo’n plan bij heel wat projecten wettelijk verplicht is om een omgevingsvergunning te verkrijgen. Geen SOP? Geen vergunning.
👉 Hulp nodig om een sloopopvolgingsplan op maat op te stellen?
Veiligheidscoördinator Jeroen Wuytack, onze sloop- & asbestdeskundige, helpt je graag verder. Neem zeker contact met hem op!
Waarom Vekmo?
Omdat wij levensreddende precisie combineren met een duurzame visie. Bij Vekmo nemen we sloopmanagement ernstig. Dankzij onze jarenlange ervaring in veiligheidscoördinatie en circulair slopen begeleiden we opdrachtgevers, architecten en projectontwikkelaars van a tot z.
✔ Netwerk van erkende sloopdeskundigen (Tracimat)
✔ Circulaire strategieën die je kosten drukken én het milieu sparen
✔ Ervaring met complexe en grootschalige sloopprojecten
✔ Moderne apparatuur, zoals een geavanceerde 3D-scanner voor precieze opmetingen
✔ Volledige ontzorging, van voorbereiding tot laatste afvoerbon
✔ Mogelijkheid tot subsidie: tot 60% van de sloopkost
Waarom een sloopopvolgingsplan?
Bij een sloop komt véél meer kijken dan je denkt: een asbestinventaris, bestekken, vergunningen, bewonerscommunicatie, werfopvolging, subsidieaanvragen, Tracimat-attesten... Het is een complex traject, dat bij Vekmo in goede handen is.
Wie pas in de laatste rechte lijn van het aanvragen van een omgevingsvergunning beseft dat er een sloopopvolgingsplan nodig is, komt vaak voor onaangename verrassingen te staan. Denk daarom van bij het begin van je aanvraag aan het sloopopvolgingsplan. In Vlaanderen is een plan verplicht bij de afbraak van niet-residentiële gebouwen groter dan 1.000 m³ en residentiële gebouwen boven 5.000 m³. Ook voor het slopen van infrastructuurwerken vanaf 250 m³ heb je een plan nodig.
⚠️ Let op: een erkende sloopdeskundige moet niet alleen het plan opstellen, maar ook de uitvoering opvolgen én een eindverslag opmaken. Alleen dan voldoe je aan de Tracimat-voorwaarden en krijg je een LMRP-classificatie (laagmilieurisico-profiel) – wat je sloopkosten aanzienlijk kan verlagen.
👉 Wil je meer te weten komen over de regelgeving rond het sloopopvolgingsplan, neem dan zeker ook een kijkje op de website van de Vlaamse overheid.
Wat doen we voor jou?
1. Sloopopvolgingsplan opstellen en indienen (verplicht bij niet-residentiële gebouwen >1.000m³, residentiële gebouwen >5.000m³ of infrastructuurwerken >250 m³)
Een wettelijk correct én circulair opgesteld plan op maat van jouw project, inclusief:
✔ Asbest- en materiaalinventaris (volgens Tracimat-procedure)
✔ Analyse van hergebruik- en verwerkingsmogelijkheden
✔ Staalnames en optionele kernboringen
✔ Digitale registratie en conformverklaring
2. Totaal sloopmanagement
We begeleiden je project van start tot finish:
Bestekken en aannemerselectie
Hulp bij subsidieaanvraag
Omgevingsvergunningen
Communicatie met buurtbewoners en stakeholders
Opvolging van de werken, veiligheidscoördinatie, rapportage
3. Sloopattest & Tracimat-rapportering
Controle van afvoerbonnen
Werfbezoeken en eindverslagen
LMRP-classificatie (laag milieurisicoprofiel) = lagere verwerkingskosten
Wil je meer info over de verschillende fases? Download dan onze folder.
Heb je vragen?
Sloop- & asbestdeskundige Jeroen Wuytack is jouw aanspreekpunt binnen Vekmo. Aarzel niet om een online meeting met hem vast te leggen.
Jeroen heeft als veiligheidscoördinator een jarenlange ervaring in het veld en is als sloopdeskundige aangesloten en erkend door de sloopbeheersorganisatie Tracimat.
Hij is perfect geplaatst om adviezen te verstrekken over selectief slopen, materialen maximaal te recycleren én milieubelastende fracties correct af te voeren. Met de begeleiding van Jeroen sloop je slim, spaar je kosten uit én draag je bij aan de circulaire economie.
“Elk sloopproject is uniek. Mijn doel? Ervoor zorgen dat jouw project niet alleen wettelijk in orde is, maar ook duurzaam en kostenefficiënt.”
— Jeroen Wuytack, sloop- & asbestdeskundige Vekmo
Maak een online afspraak met Jeroen
💡 Geen zorgen: een afspraak is volledig vrijblijvend
Kies voor een vlotte vergunningsaanvraag
Ben je al helemaal klaar om je sloopproject correct en efficiënt op de rails te zetten? Vraag dan vandaag nog je sloopopvolgingsplan aan.
✅ Wettelijk in orde
♻️ Circulair en kostenbesparend
🧘 Compleet ontzorgd traject