Circulaire sloop oud ziekenhuis Maaseik zorgt voor meer groen in het centrum
Maaseik kiest voor duurzame stadsontwikkeling
In het stadscentrum van Maaseik is in 2024 de voormalige ziekenhuissite afgebroken om plaats te maken voor een stadspark van 1,7 hectare. Het oude ziekenhuis en rusthuis zijn op een duurzame en circulaire manier gesloopt. Met deze werken heeft de stad Maaseik een belangrijke stap in de richting van een duurzame stadsontwikkeling gezet. Tijdens de sloopwerkzaamheden – die in totaal acht maanden duurden – was Vekmo verantwoordelijk voor het totale sloopmanagement.
Wat vooraf ging
De stad Maaseik heeft bij de opmaak van het bestek voluit gekozen voor een duurzame aanpak. De insteek was om zoveel mogelijk grondstoffen en materialen te hergebruiken. Om zo de impact van de sloop op het milieu te minimaliseren.
Om te garanderen dat de principes van urban mining correct toegepast werden, schakelde het stadsbestuur het door VLAIO gesteunde Living Lab Circulaire Sloopteams in. Hierdoor hebben alle stakeholders tijdens de sloopwerkzaamheden in alle transparantie en gezamenlijk naar een optimaal resultaat toegewerkt.
De voorbereiding
Tijdens de voorbereidende fase gingen de sloopdeskundingen van Vekmo aan de slag om de destructieve asbestinventaris en het sloopopvolgingsplan, dat conform verklaard is door Tracimat, op te maken. Tijdens de keuring op de site zijn negen verschillende asbesthoudende toepassingen gevonden – vooral in de kelder en in de gevel van het oude rusthuis - die later selectief door gespecialiseerd personeel en materieel verwijderd zijn.
Samen met de aannemer en het circulaire sloopteam werd ook een inventaris van de herbruikbare materialen – zoals lavabo’s, tussenwanden, ramen en deuren – opgesteld. Tijdens de sloop zijn deze materialen met zorg ontmanteld, zodat ze later hergebruikt kunnen worden.
Onder aansturing van Vekmo is voor de aanvang van de sloopwerken ook een archeologienota uitgewerkt. En na de analyse van de uit te voeren werken, stelden onze expert een veiligheids- en gezondheidsplan op.
Op de werf
Tijdens de sloopwerkzaamheden speelde Vekmo een cruciale rol als sloopdeskundige en coördinator van de veiligheidsaspecten op de werf. Daarnaast hielden we toezicht op de bouwcoördinatie en controleerden we de uitvoering van de werken, met aandacht voor het budget, de kwaliteit, de duurzaamheidsaanpak en de timing.
De werken zijn uitgevoerd tussen 19 februari en 10 oktober 2024. De startvergadering met alle betrokken partijen is door Vekmo georganiseerd op 9 januari 2024. Tijdens de hele duur van de werken was er ook wekelijks een werfvergadering met de werfverantwoordelijken van de aannemer, de stad Maaseik en de sloopcoördinator van Vekmo. Daarnaast voerde onze veiligheidscoördinator zeventien werfbezoeken uit. Hierbij werden zestien gevaarlijk situaties gedetecteerd en weggewerkt, waardoor er tijdens de werken geen enkel ongeval gebeurd is.
Om schade aan gebouwen, historisch erfgoed en woningen in de omgeving te vermijden heeft Vekmo met behulp van trillingssensoren tijdens de duur van de sloopwerkzaamheden ook voortdurend het trillingsniveau gemonitord. De aannemer heeft daarnaast om de hinder tijdens de werkzaamheden te beperken en de CO2-uitstoot te reduceren nog extra maatregelen genomen. Zo werd er een tijdelijke verbindingsweg naar de ring aangelegd zodat het sloopafval niet door het stadscentrum afgevoerd moest worden.
Groene long
Nu de oude en verloederde gebouwen afgebroken zijn, breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor de site. Het terrein zal omgevormd worden tot een stadspark. Deze groene long zal de binnenstad van Maaseik verbinden met de Maas. Hiervoor komt er een zachte verbinding voor fietsers en voetgangers. Er blijven ook een beperkt aantal groen ingebedde parkeerplaatsen beschikbaar. Door de groene inrichting van de site zal het nieuwe woonzorgcentrum meer verbinding krijgen met het centrum en verhoogt de beleving van de inwoners.