Dat in contact komen met asbest niet zonder risico is, is intussen bekend. En iedereen weet ook dat je een gebouw dat asbest bevat niet mag renoveren of afbreken zonder gepaste veiligheidsmaatregelen te nemen. Maar wist je dat in België ieder bedrijf dat minstens één werknemer te werk stelt verplicht is om een asbestinventaris op te maken? En dat je bij een arbeidsinspectie een stevige boete kan krijgen wanneer deze inventaris ontbreekt?
Sinds 1 januari 1995 is iedere werkgever verplicht om een inventaris op te maken. De bedoeling is de (mogelijke) blootstelling van werknemers aan asbestvezels zo laag mogelijk te houden. Ondanks verschillende informatiecampagnes van de overheid weten tot op vandaag heel wat bedrijfsleiders niet dat ze dit document nodig hebben en dat ze het regelmatig – in principe jaarlijks – moeten laten bijwerken.
Het opmaken van de asbestinventaris
De asbestinventaris geeft weer waar in jouw bedrijf asbest aanwezig is en in welke toestand het zich bevindt. Het opmaken van een asbestinventaris gebeurt volgens een vast onderzoeksprotocol door de asbestdeskundige:
Studie van de voorgeschiedenis van het gebouw(plannen, lastenboeken, …).
In alle bedrijfruimtes en werkzones moet een grondig visueel onderzoek uitgevoerd worden.
Staalname van asbestverdachte materialen. De stalen worden vervolgens door een erkend labo onderzocht.
Opmeten van de verdachte materialen met referentiefoto’s.
Opmaken van het inventarisrapport, met risico analyse en uitspraak over beheersmaatregelen.
...
Het correct opstellen van een asbestinventaris vereist de nodige kennis en expertise, waarvoor elke werkgever zich best laat bijstaan door een gecertificeerd asbestdeskundige. Laat je daarom best bijstaan door een asbestdeskundige. Wanneer de asbestinventarisatie uitwijst dat er dringend actie moet ondernomen worden, moet je contact opnemen met een erkende asbestverwijderaar. Dit omdat bepaalde asbesthoudende materialen enkel behandeld, verwerkt of verwijderd mogen worden door een erkende asbestverwijderaar.
Twee soorten asbestinventarisatie
Wil je als werkgever in orde zijn met de arbeidswetgeving, dan moet je een niet-destructieve of visuele asbestinventarisatie uit laten voeren. Bij deze inventarisatie doen we enkel onderzoek naar de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen, die een risico vormen bij veroudering of beschadiging van het materiaal.
Wanneer je ingrijpende onderhoudswerken, renovatiewerken of een sloop plant, moet je voor de start van de werken een destructieve asbestinventaris laten opmaken. Bij deze inventarisatie zoeken experts – aanvullend op de visuele inventarisatie – naar ingesloten materialen die tijdens de werken of de sloop kunnen vrijkomen.
Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor sloop-, ontmantelings- en renovatiewerken vanaf een bepaald bouwvolume is de opmaak van een ‘sloopopvolgingsplan’ verplicht. In zo’n plan moet altijd een destructieve asbestinventarisatie opgenomen zijn.
Wil je werk maken van de verplichte asbestinventarisatie? Heb je een destructieve asbestinventaris nodig? Of wil je meer informatie over een sloopopvolgingsplan? Neem dan snel contact op!